Før du velger torvtak

av | feb 17, 2022

Et levende materiale

Torvtak er ikke som andre tak. Det er et levende materiale, og krever stell og vedlikehold. Det er også tungt, noe som må tas i betraktning ved bygging. Her kan du få noen tips til hva du bør tenke på før du velger torvtak.

 

 Tid og anledning til vedlikehold

Som nevnt er torvtak et levende materiale som krever stell og vedlikehold. Det er ikke som andre tak, hvor man er mer eller mindre ferdig med prosessen når taket er lagt. Du bør derfor tenke på om du har tid og anledning til å utføre det som kreves av stell og vedlikehold. Eventuelt om du kan finne hytteservice i ditt område som kan ta det for deg. Eller om du har naboer du kan avtale med.

Det viktigste er at taket blir tatt hånd om, slik at ugress ikke får slått rot eller at torvtaket ikke tørker ut. På den måten kan du få torvtaket til å holde seg vakkert.

Torvtak er et levende materiale – som krever stell og vedlikehold!

Riktig dimensjoner på bygget

Torvtak er tungt. Enda tyngre blir det når det er mettet med vann. Derfor er det helt vesentlig at bygget som torvtaket skal ligge på er dimensjonert riktig og tåler vekten av taket. Et laftet bygg krever tyngde for å sette seg ordentlig, og torvtak passer derfor godt til dette. Har du derimot et vanlig bygg som du vil ha torvtak på, bør du snakke med byggefirma slik at de kan sørge for at bygget tåler vekta. Å legge et torvtak på et bygg som ikke tåler det kan få fatale konsekvenser.

Leverandører

Det finnes mange leverandører av torvtak i Norge. Hvem du velger kan være avhengig av blant annet pris, avstand, typer torvtak leverandør tilbyr, osv. Det kan også være at byggefirmaet som setter opp bygget har avtale med eller foretrekker visse leverandører fremfor andre. Snakk med byggefirmaet ditt om dette, så vil de nok være behjelpelige med å finne riktig leverandør for deg.

Noen byggefirma Fossli AS har levert torvtak til tidligere er blant andre Tiurtoppen og Øverbygg.

 

Er du i tvil – ta gjerne kontakt med oss. Lykke til!