Hvordan kan vi hjelpe humla og andre pollinerende insekter?

av | jun 17, 2021

Hjelpe pollinerende insekter

Humla og andre pollinerende insekter spiller en stor rolle i pollineringen av både villblomster og avlinger, og er derfor en viktig del av økosystemet. De siste årene har det vært nedgang i humlebestanden, og i Norge er fem av våre 35 humlearter på rødlista. Det er derfor viktig at vi gjør det vi kan for å hjelpe til med å øke bestanden igjen.

 

 Nasjonal Pollinatorstrategi

Regjeringen har igangsatt en nasjonal pollinatorstrategi, hvor Miljødirektoratet har ansvar for oppfølging. Hovedmålet med denne strategien er å sikre levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekter for å opprettholde pollinering i matproduksjon og naturlige økosystemer. Denne pollinatorstrategien kan du finner her.

Humla spiller en stor rolle i økosystemet vårt

Tiltak og tilskuddsordning

På miljødirektoratet sine sider kan du finne enkle tiltak som kan hjelpe pollinatorer. De nevner blant annet plenklipping, og hvordan det er en fordel å unngå klipping, gjødsling og sprøyting av plen, slik at man oppnår blomstring. Mer om dette her.

På denne siden kan du også finne en tilskuddsordning for tiltak for tilrettelegging for pollinerende insekter, i tillegg til rapporter, utredninger og relevante forskningsprosjekter for den som er interessert i å lese mer om pollinatorer.

Tips og råd

På forskning.no kan du finne flere tips om hvordan du kan hjelpe insektene. Der får du informasjon om insektshotell, hvilke blomster insektene har nytte av, og hvordan du kan sanke frø selv. Dette kan du lese om her.

Blant blomster som er viktige for humler er roser og bærbusker på våren, pioner og klokkeblomster på forsommeren, og blomkarse, solsikke og lavendel på midt- og sensommeren.

Hvordan kan Fossli AS bidra?

Vi hos Fossli AS er opptatt av å ta vare på miljøet og har jobbet en del med dette, noe du kan lese om her på hjemmesiden vår.

Våre torvtak og jordblandinger gir gode vekstvilkår for de fleste norske blomsterarter. Vi blander gressfrø inn i torvtakblandingene, men floraen rundt taket forplanter seg oppe på taket etter noen år. Man kan også selv sanke frø fra nærområdet og så på taket for å fremskynde prosessen. Man kan også kjøpe frø som er egnet. 

Vi har flere forskjellige jordblandinger tilgjengelig. Er du usikker på hva du trenger, ta gjerne kontakt så hjelper vi deg med å finne ut hvilken blanding som passer ditt behov.

Markjordbær på strå og lyden av summende humler er noe mange forbinder med sommer

Lykke til, og La Humla Suse!