Stell og vedlikehold av torvtak

av | sep 13, 2021

Høsten er i anmarsj, og om du er ny eller tidligere torvtak-kunde er det viktig å gå over torvtaket og se at det er klart til våren kommer.

 

Slått

Hvis det er mye gress på torvtaket, anbefaler vi at du får slått det og fjernet det fra taket før snøen kommer. Dette er for å unngå at det legger seg som et teppe og kveler de nye spirene som kommer til våren. Hvis du ikke får slått gresset i høst, er det viktig at du raker bort det døde gresset til våren. Vær da forsiktig slik at du ikke river opp det friske gresset med rota, men bare løfter det for å slippe til lys og luft.

Torvtak er et levende materiale – som krever stell og vedlikehold!

Uønskede vekster

Vær oppmerksom på uønskede vekster. Ser du at det kommer opp trær må disse fjernes så raskt som mulig, da rotsystemet vil ødelegge torvtaket og i verste fall underlaget hvis det får fortsette å vokse. Uønsket ugress bør lukes vekk etter hvert som det etablerer seg, slik at du kan unngå store hull etter røttene.

Vi hos Fossli AS oppfordrer til at du kommer deg opp på torvtaket for å utføre vedlikehold, men det første året anbefaler vi at det vurderes om torvtaket er satt nok til å gå mer på det utover dette.

Gjødsling gjøres ved behov, og da helst på våren. Etter noen år kan også kalking vurderes.

Om det er et ønske om spesielle frø, kan NIBIO levere frø som er stedegne for mange steder i Norge. Ta kontakt på tlf. 40604100 eller e-post post@nibio.no

Vanning

Det er meget viktig at torvtaket vannes! Torvtak kan sjelden bli for fuktige, så det er bedre å vanne oftere i forkant, enn å vente til taket er helt uttørket. Det forutsetter at dere har tilgang til vann, og muligheter til å vanne. Har dere ikke anledning til vanning, er det viktig å se etter hva som kommer opp på taket etter hvert, slik at dere får fjernet uønskede arter så fort som mulig. De uønskede vekstene er ofte de som klarer seg best under kummerlige forhold.

Det finnes flere alternativer for vanning. De enkleste vil være hageslange og vannspreder som settes oppe på taket, eller du kan legge ut svetteslanger. Dette krever at du er på stedet og slår på vannet, eller har en avtale med eventuelle naboer.
Et annet alternativ vil være å installere vanningsanlegg. Her er det mange alternativer, deriblant at det kan legges inn en timer slik at vanningen slåes på til faste tidspunkt. Fossli AS kan være behjelpelige med å sette deg i kontakt med noen som kan installere vanningsanlegg hvis det skulle være ønskelig.

Reparasjon og vedlikehold

Vi kan også bistå med reparasjon og vedlikehold av torvtaket om det skulle være ønskelig. Ta kontakt for mer informasjon om dette.

I Midt-Norge har vi et samarbeid med H.E. Dalland som kan ta på seg slike oppdrag. Ta kontakt på tlf. 93440377 eller e-post post@hedalland.no

 

Lykke til videre med torvtaket!